Anne adaylarının dengeli beslenmeleri, sağlıklı bir bebek doğumu açısından çok önemlidir.
Hamile olduğunu yeni öğrenen çoğu anneler için en önemli konulardan bir tanesi de beslenmenin bundan sonra nasıl olacağıdır. Bir çok gebe doğru beslenemediği düşünür ve çocuğunun gelişiminden endişe eder. Bu endişeler çoğu zaman gereksizdir çünkü iştahsızlık, bulantı ve kusmalar ilk aylarda kilo alımını engelleyecek hatta kilo vermenize sebep olacaktır.Bazen hastaları ellerinde diyet listeleri görmekteyiz. Bunlar özel bir durum olmadıkça tamamen yanlış ve gereksiz yaklaşımlardır. Kadınları korkutarak istemedikleri, tolere edemeyecekleri şeyleri yemeye zorlamak akılcı bir yaklaşım değildir. Gebelik ne beslenme alışkanlıklarının nede damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez. Çünkü bebek annenin besin depolarından ve gebelik boyunca tükettiği gıdalardan kendisi için gerekli olanı alır ve büyür.
- Gebeliğin bir anne adayına getireceği ek kalori ihtiyacı günde 300 kilo kaloridir.Gebeliğin ek kalori tüketimi, gebelik süresince eşit dağılım göstermez.
- Gebe kalmayı izleyen, ilk birkaç hafta boyunca en az düzeydedir. İlk üç ayın sonuna doğru hızlı bir artış gösterir.
- Gebeliğin geri kalan süresi içinde genellikle sabit kalır. İkinci üç ay içinde kilo artımı anneye aittir.Bebek son üç ayda kilo alır.
- Normalde gebelikle kilo artışı 9-11,5 kg olarak kabul edilmektedir.
- Başlangıçta kilo fazlası olan gebelerde, gebelik süresince optimal kilo artımı 7 kg, kilo eksiği olanlarda ise 14 kg.dır.
Aşırı kilolar gebelikte tansiyon yüksekliği ve diabet için risk oluşturur.
Genellikle gebelikte kilo verilmesi önerilmez. Gebelikte vitamin ve minerallere gereksinim artar. Ancak bazı vitaminlerin özellikle gebeliğin ilk üç ayında, fazla düzeyde alınması teratojen ( sakatlıklara yol açan ) etkilidir. Örneğin A vitamininin belli düzeyin üzerinde alınmasa teratojen etkilidir.
Gebelikte, diyetinize etkileyeceğiniz mineraller, demir, kalsiyum ve çinko gerek bebeğin sağlıklı gelişimi, gerekse annenin dengeli gebeliği açısından önemlidir.
Ancak yinede beslenme hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bunun içinde annenin gebelik sürecinde 10-12 kilo alması gerekir. Zayıf bir bünyeye sahipseniz daha fazla kilo kiloluysanız daha az kilo almanız uygun olacaktır. “ iki kişilik yemek yemeniz gerekmiyor” Anneye kalsiyum- Demir(Fe), folat ve B vitamininden zengin gıdalar önerilir. 3. aydan sonra ise diyete dengeli vitamin, demir, kalsiyum doktorumuz tarafından önerilecektir. Anne adayının enerji ve diğer besin öğeleri gereksinimi hesaplanırken, kadının yaşı, fiziksel aktivite seviyesi ve gebelik öncesi ağırlığı göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır. Kesin olarak kendi ihtiyacınız olan kaloriyi diyetisyeninizden öğrenmenizde fayda vardır.